Slider

Wednesday, 13 March 2013

Ibu Kolagen/Kolagen Asli/ Pure Marine Collagen



Harga Nayli Anas : RM 15 (gold) dan RM18(purple)

Penerangan: 
Gold Collagen, kurang kuat hanyirnya (jika telah masak ramai yang kata ok jer dan tak bau dah) manakala Purple Collagen agak kuat bau dan rasa hanyir, tp ini yang gred AA++. Warna purple telah berubah sedikit, disebabkan kolagen ini telah dikeringkan.  Terdapat putih2 pada kolagen ini, ianya bukan kulit, tp merupakan garam yang telah keluar secara semulajadi (kolagen terendam dalam laut , dah sah bergaram)

Petua
Untuk kurangkan bau hanyir kolagen , perahkan sedikit limau nipis/kasturi dan keluarga limau lain yg boleh dimakan semasa merendam kolagen ini.

KOLAGEN ASLI (PURE MARINE COLLAGEN)

  • Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300) 
  • Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit) 
  • 24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2 
  • Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6 



KHASIAT
  • Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
  • Melancarkan kitaran darah
  • Mencantikan kulit agar lebih putih dan tegang
  • Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan
  • Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre iaitu kelenjar thyroid membengkak
  • Membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh 
  • Membantu merawat gastrik.
  • Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.
  • Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
  • Membantu merawat penyakit gout.
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Menguatkan tulang dan sendi.
  • Meningkatkan sel rawan dan otot.
  • Merawat penyakit gaut.
  • Mencegah kanser
  • Merawat Anemia.
  • Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
  • Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan)
  • Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat)
  • Menpercepatkan penyembuhan luka
  • Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis)
  • Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
  • Memberi Kekenyangan(diet).
  • Melancarkan sistem metabolisme
  • Memulihara usus kecil (sembelit)
 CARA PENYEDIAAN:

Cara 1 
  • Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali 
  • Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman 
  • Toskan kolagen dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan 
  • Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus  (ini jika nak buat jus), kalau nak jadikan macam agar-agar, air satu liter sahaja.
  • Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng  (juga boleh dicampur dengan kordial buah2 dan daun pandan)* asingkan sedikit sebelum dicampur dengan perasa jika nak buat masker
  • Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais

Cara 2
 Panaskan air sehingga mendidih, tutup api, masukkan kolagen yang telah direndam semalam dan kacau hingga hancur...(petua ni petua mulut, sebab ada orang kata khasiat kolagen akan hilang jika terkena haba yang panas...)

  * AIR RENDAMAN TU JANGAN DIBUANG, BOLEH ENDAM KAKI, UNTUK MERAWAT KULIT2 PECAH.

 CARA PENGAMBILAN
  • Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur) 
  • Ambil 3 sudu besar
  • Bismillah & Selawat dan boleh makan
  • Satu bekas tu boleh makan untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.
UNTUK MASKER
  • Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu
  • Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum
  • Bersihkan muka terlebih dahulu
  • Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab)
  • Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit
  • Basuh muka dengan air suam sehingga bersih
  • Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali

SIAPA YG BOLEH MAKAN COLLAGEN NI ?

  • Org yang nak cantik & sihat
  • ibu mengandung - kulit baby jadi cantik (untuk kandungan 4 bulan keatas shj) 
  • ibu rasa bertenaga & tak mudah letih
  • ibu menyusu pun boleh juga.collagen ni tinggi mineral
  • kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
  • wanita selepas bersalin tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 2 bulan bersalin,anda boleh makan semula..
 
 BAGI YANG BERMASALAH NAK MENELAN KOLAGEN INI (DISEBABKAN MASALAH BAU), BOLEH CUBA APA YANG SAYA BUAT...TUTUP HIDUNG DENGAN JARI ANDA, TERUS SUAP DAN TELAN...DAN TERUS SAMBUNG KUNYAH APA2,ORANGE , BUAH PISANG , KEREPEK
DLL..PASTIKAN DILAKUKAN DENGAN CEPAT...INSYAALLAH BOLEH




0 comments:

Post a Comment

Blog Designed by The Single Momoirs